• Jan Neruda

    Ve čtrnáctém a patnáctém svého věku jsem dychtivě četl díla Tolstého a Dostojevského a obdivoval jsem jejich nadání vytvářet slovy obrazy přírody a ruského lidu […]

  • František hledá ticho

    Je těžké získat tichoVe městě ruchůVe městě autJe těžké hledat ticho v leseVrtulník se nad ním neseCyklostezka plná kolJe těžké s bezdomovci mlčetProžili noční samotuVyprávěním sobě ruší […]

  • Vlakovina

    Na tři a půl vteřiny z vlakuohromí momentka Karlštejnua pak smířit mozek s časemOtec vlasti zanechal tu dva synyjeden byl zbabělý jen pro zábavya druhý […]

  • Vlakem

    Vlak krájí krajinusvítá černobíleZlatý lem obzoruzdobí jej nadějía obrysy topolůstřeží vodní hladinuPak překvapí jej barva světlo odhalí nový den.Z kupé mu pokynuA vůní čajem z mátyslavnostně ovonímPísní […]

  • Vzpomínání
    ,

    Vzpomínání

    na to co už není k mání Začalo to BeatlesMyslel jsem si, že jsem Johna nebo Paul.Bylo mi 14 lethrál jsem na kytarua křičel ó jéjé.O zpěvu […]

  • Cizrnovo – pórková polévka

    Cizrnovo – pórková polévka

    Cizrnu přes noc namočíme do studené vody. V téže vodě ji dáme vařit doměkka. Pórky očistíme a pokrájíme na kolečka. V hrnci rozpustíme máslo, na […]

  • Koprová omáčka

    Koprová omáčka

    500 g přední hovězí, 1 cibule, pár kuliček pepře, hrst kopru, lžíce hladké mouky, kysanou smetanu Maso uvařte s cibulí a pepřem do měkka (tlakový […]

  • Bretaňské fazole

    Bretaňské fazole

    Přebrané, omyté a namočené fazole uvaříme doměkka. Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zasypeme moukou a za stálého míchání osmažíme dozlatova. Podlijeme vývarem z fazolí, […]

  • Česnekovo-rajské fazolky se slaninou

    Česnekovo-rajské fazolky se slaninou

    Na trošce oleje necháme zesklovatět cibuli, přidáme orestovat pokrájenou slaninu, pak i česnek a vše dle chuti opeříme. Přidáme pokrájená loupaná rajčata, necháme krátce povařit, […]

  • Česnekové fazolky se slaninou

    Česnekové fazolky se slaninou

    Fazolky (250-300 g) krátce povaříme v osolené vodě a scedíme, musí zůstat na skus.

Ověřeno MonsterInsights