- Cizrnovo – pórková polévka
Cizrnu přes noc namočíme do studené vody. V téže vodě ji dáme vařit doměkka. Pórky očistíme a pokrájíme na kolečka. V hrnci rozpustíme máslo, na…
Více informací: Cizrnovo – pórková polévka - Koprová omáčka
500 g přední hovězí, 1 cibule, pár kuliček pepře, hrst kopru, lžíce hladké mouky, kysanou smetanu Maso uvařte s cibulí a pepřem do měkka (tlakový…
Více informací: Koprová omáčka - Bretaňské fazole
Přebrané, omyté a namočené fazole uvaříme doměkka. Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zasypeme moukou a za stálého míchání osmažíme dozlatova. Podlijeme vývarem z fazolí,…
Více informací: Bretaňské fazole - Česnekovo-rajské fazolky se slaninou
Na trošce oleje necháme zesklovatět cibuli, přidáme orestovat pokrájenou slaninu, pak i česnek a vše dle chuti opeříme. Přidáme pokrájená loupaná rajčata, necháme krátce povařit,…
Více informací: Česnekovo-rajské fazolky se slaninou - Česnekové fazolky se slaninou
Fazolky (250-300 g) krátce povaříme v osolené vodě a scedíme, musí zůstat na skus.
- Guláš z fazolí
Co je potřeba Vařené fazoleCibuleOlej nebo jiný tukSůl, mletá paprika, kmínZákladní kuchyňská výbava 1 Fazolový guláš je z nutričního hlediska zdravé jídlo. A jej připravujeme…
Více informací: Guláš z fazolí - DÝŇÁKY (DÝŇOVÉ BRAMBORÁKY)
Podělím se s vámi o jeden z mých nejoblíbenějších dýňových receptů – dýňové bramboráky, které u nás už dostaly familierní pojmenování dýňáky. Pojímá v sobě…
Více informací: DÝŇÁKY (DÝŇOVÉ BRAMBORÁKY) - Dýňová polévka
V hrnci rozehřejeme máslo, osmahneme na něm do sklovata na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme oloupanou a na větší kostky nakrájenou muškátovou dýni a ještě chviličku…
Více informací: Dýňová polévka - Cuketová polévka
300 3 cuketa 300 fenykl dle chutikoření20 g máslo 0 kapek olivový olej
- Mačkané brambory s tuňákem nebo zapečené
Neochucené mačkané brambory a konzerva tuňáka, olivový olej (nebo máslo). Ohřát a přidat trochu citrónové šťávy (lahůdkový ocet) nebo zapečené Suroviny 1 kg brambor uvařených ve…
Více informací: Mačkané brambory s tuňákem nebo zapečené - Brambory americké
Brambory omyjeme a důkladně očistíme a pokrájíme na měsíčky. Troubu si předehřejeme cca na 200°C. Na plech nalijeme olej a poklademe čtvrtky brambor tak, aby…
Více informací: Brambory americké - Brambory na jaře
brambory uvařte ve slupce. Oloupejte, ale nemusíte. Nakrájejte na kolečka, přidejte jednu nakrájenou cibuli, hrst nasekané petrželky, ocet, sůl, pepř a dobrý olej. promíchejte.
- Halušky se zelím
Brambory nakrájíme na malé kostičky a v mixéru je umixujeme. Směs nalijeme do mísy. Přidáme celé vejce a sůl dle chuti. Sypeme hrubou mouku, až…
Více informací: Halušky se zelím - Bezinková limonáda
Květy namočíme do vody na 24 hodin, přecedíme, zamícháme do toho cukr
- Červená řepa
Před použitím je potřeba řepu vždy důkladně umýt, protože často obsahuje zbytky zeminy. Loupat je potřeba jen řepu, kterou chceme využít zasyrova. Pro tepelnou úpravu je lepší nechat řepu i se slupkou, která zabrání ztrátě barvy při vaření.
- červená řepa šťáva
Pokud použijete mixér, pak řepu oloupejte a nasekejte a jablka zbavte slupek i jádřinců. Zázvor nastrouhejte; pustí asi dvě lžičky šťávy, kterou pak použijte do drinku.
- Salát z červené řepy
Salát ze syrové červené řepy a kysaného zelí podáváme vychlazený. Je to takový jedlý salát, který zmizne, ani nevíte jak.