brambory uvařte ve slupce. Oloupejte, ale nemusíte. Nakrájejte na kolečka, přidejte jednu nakrájenou cibuli, hrst nasekané petrželky, ocet, sůl, pepř a dobrý olej. promíchejte.
nebo
brambory
Dají se vařit dvěma způsoby. První je běžný – brambory dejte do hrnce, zalijte vodou, vařte doměkka (10 až 15 minut), pak je proceďte a nakrájejte na stejně velké kousky. Anebo brambory naklaďte na pařák a vařte v páře kolem 20 minut – dokud nejsou měkké. Tenhle postup sice trvá déle, ale brambory lépe udrží tvar a konzistenci.
Vložte brambory do velké salátové mísy a přidejte najemno nakrájenou jarní cibulku.
zálivka
Do uzavíratelné skleničky dejte olej, ocet, citronovou šťávu, hořčici, sůl a pepř. Všechno pečlivě protřepejte. Dokud jsou brambory ještě teplé, polijte je zálivkou a důkladně je promíchejte.
Přidejte majonézu i nať jarní cibulky a mírně promíchejte. Osolte a opepřete podle chuti a chlaďte asi půl hodiny. Poté salát ozdobte natí jarní cibulky nebo pažitkou a hned podávejte.
Majonéza
Čím lepší majonéza, tím lepší salát. Udělat domácí není přitom žádný velký kumšt. Používejte ovšem vejce, o kterých jste si jisti, že jsou naprosto čerstvá.
■ V misce jemně našlehejte 4 žloutky. Mírně osolte. Za stálého míchání přilévejte pomaličku 350 ml olivového oleje. Pokud používáte mixér, přilévejte olej tenkým proudem, šleháte-li metlou, dávkujte ho jen po malých kapkách – zvlášť ze začátku, jinak se majonéza nesmísí. V obou případech ho přidávejte tak dlouho, dokud nevznikne hustá směs. Potom za stálého mixování pomalu přimíchejte šťávu z jednoho citronu. Nakonec podle chuti osolte a opepřete.
■ Pokud se vám náhodou majonéza srazí, přidejte lžíci horké vody a dobře šlehejte, nebo začněte znovu s čerstvými žloutky a olejem a pomalu přidávejte sraženou majonézu, dokud směs nezhoustne.
NEBO
V osolené vodě uvaříme brambory. Měkké brambory slijeme, necháme vychladnout a poté nakrájíme na tenké plátky. Smícháme jogurt, hořčici, nakrájenou pažitku, kopr, sůl a čerstvě namletý pepř. Poté přidáme do mísy s bramborami a nakrájenými ředkvičkami. Všechny ingredience důkladně a zlehka promícháme.
NEBO
Vejce uvařte natvrdo, zchlaďte a oloupejte. Brambory uvařte doměkka, .slijte a nechte 5 minut chladnout.
2 Na zálivku prošlehejte hořčici, citronovou šťávu, olej a česnek, osolte a opepřete. Brambory překrájejte napůl a ještě horké promíchejte se zálivkou. Těsně před podáváním vmíchejte pažitku a rukolu a ozdobte vejci nakrájenými na čtvrtky. Posypte pažitkou a rukolou a případně drceným pepřem.
Napsat komentář