ovoce
Blanšírování – na chvíli do vařící vody a ihned opláchnout studenou. Dobře se loupe
Ovoce nazapíjíme vodou
Pektin – rosoluje nejvíce rybíz, nezralá jablka
Angrešt – natrhat pevný, rozložit na tác a dát do chladu
Borůvky – sušit na řídké tkanině v jedné vrstvě. na slunci a dosušit v troubě
Broskvový kompot získá kořeněnou chuť, když přidáme do sklenice 1 broskvové jádro
Brusinky – nedozrálé rozložíme v temném sklepě. Zčervenají
Jablečné slupky – sušíme na čaj
Jeřabiny – zavařené používáme na ozdobu pečiva a do míchaných kompotů.
maliny – vylisovaná zrna použijeme na š´távu (zalít vodou + kyselina citronová) a den vyluhovat. přidáváme do limonád
bezinky – 1 kg bobulek bez stopek, 200 gr cukru, pozvolna zahřívat a do lahví. Sterilizovat.
Napsat komentář